Carl Nielsen 150 år 

   

I ANLEDNING AF KOMPONISTEN CARL NIELSENS 150 ÅRS JUBILÆUM I 2015 VIL DET DANSKE KULTURINSTITUT ARRANGERE EN RÆKKE KONCERTER OG EVENTS FRA SLUTNINGEN AF 2014.

 
”Den 9. juni 1865 havde min mor en slem, men vel også en lykkelig dag. Mine forældre boede i et lille bondehus midt på en mark i Nørre-Lyndelse sogn på Fyn. Den nærmeste omegn hedder Sortelung. Min mor var ene hjemme med nogle af de mindre børn, da hun skulle føde mig. Det var meget strengt, og hun gik udenfor huset, tog omkring et træ og bankede sit hoved mod stammen. Jeg tror derfor, hun må have glad og lettet, da jeg endelig kom til verden.”
 

Sådan beskrev den danske komponist Carl Nielsen med knastør humor sin egen fødsel for snart 150 år siden, som i år fejres verden over med både koncerter, plade- og bogudgivelser, udstillinger m.m. Også Det Danske Kulturinstitut har i samarbejde med orkestre og kunstnere udviklet en række internationale Carl Nielsen-koncerter og

-masterclasses.

 

Carl Nielsen Podcast

DKI har i samarbejde med DR P2 lavet en engelsk version af P2s podcast om Carl Nielsen. Du kan downloade den på siden her.


De baltiske lande

I Letland begyndte fejringen allerede i slutningen af sidste år med violinkoncerter i byerne Rezekne og Liepaja med den danske violinist Christina Aastrand som solist.

Programmet fortsætter her i 2015 i alle de tre baltiske lande i forskellige formater: fra en stor TV- og radiotransmitteret koncert i Vilnius med fløjtenisten Janne Thomsen dirigeret af Gintaras Rinkevicus i juni 2015 til intime koncerter på mindre spillesteder i Estland og Letland. Her gav duoen Askou//Andersen, som bl.a. nyfortolker Carl Nielsens værker på violin og harmonika, både koncerter og en masterclass i februar og marts.
 

Særligt Carl Nielsens orgelmusik kommer til sommer i fokus i de baltiske lande. I juni opfører organisten Sven Verner Olsen Nielsens eneste større orgelværk Commotio i såvel Pärnu som i Tallinn, og også organist ved Holmens Kirke i København, Jakob Lorentzen, spiller i august 2015 Commotio på Riga Domkirkes berømte orgel.

Der bliver også plads til nytænkningen: På Nationalbiblioteket i Riga vil den unge lydkunstner Christian Skjødt udstille et lydværk, der tager udgangspunkt i en Carl Nielsen-komposition med formålet at flytte værket ind i en mellemtilstand mellem musik og visuel kunst.

 

Nielsen i Rusland og Polen

 

Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg har gennem det seneste år arbejdet intenst på at forberede Carl Nielsens 150 års jubilæum, og derfor er det lykkedes at få en række professionelle orkestre og ensembler af højeste kvalitet til ekstraordinært at sætte Carl Nielsen på programmet. Således bliver han spillet af bl.a. St.Petersburg Philharmonia, State Symphony Orchestra Klassika og Taurida International Symphony Orchestra. Desuden skal Athelas Sinfonietta spille på Sound Ways-festivalen den 20. og 21. november og har bl.a. Hans Abrahamsens genkomponering af Carl Nielsens 6. symfoni på programmet.
 

Den russiske organist og konservatorieprofessor Mikhail Mishchienko spiller Carl Nielsens orgelstykker rundt om i byens største kirker den 30. maj samt 4. og 7. juni. Mishchienko er en af de få russere med professionelt kendskab til Nielsen og har eksempelvis oversat Nielsens egne tekster i bogen ”Levende Musik” til russisk.
 

I maj fejrer Krakow Philharmonic Orchestra Nielsen med opførelser af orkestersuiten Aladdin i Krakows og Warszawas filharmonier.
 


Brasiliansk Nielsen

Den brasilianske vinter bliver også fuld af Carl Nielsens musik, når danske ensembler og sopransolisten Signe Asmussen gæster Rio de Janeiros koncertsale.
Fra 2.– 6. juni 2015 spiller den danske blæserkvintet Carion, der skiller sig ud ved sin anderledes levende interaktion med publikum, som de opnår ved at memorisere noderne og dermed får friheden til at bevæge sig frit rundt på scenen, mens de spiller. Kvindestrygekvartetten Nightingale String Quartet spiller koncerter fra 20.- 28. juni 2015. Siden kvartetten i 2010 vandt P2 Talentprisen, er den strøget til tops både nationalt og internationalt. Sidst men ikke mindst giver den klassiske sopran Signe Asmussen og pianisten Erik Kaltoft koncerter fra 6.-15. september. Signe Asmussen har indspillet med EMI Classics og turnerer verden rundt som solist med orkester. Erik Kaltoft er ligeledes en meget berejst solist og kammermusiker med grupperne Elsinore Players og LINemsemble.


Kom tættere på

På den officielle hjemmeside for Carl Nielsens 150 års jubilæum kan du læse mere om den store komponist, lytte til hans musik og udforske de mange arrangementer, som vil blive afholdt rundt omkring i verden i forbindelse med hans 150 års fødselsdag.

 

English

 

       

 

 

Carl Nielsen-udsigter i Brasilien

Blæserkvintetten Carion: 2.-6. juni 2015

Nightingale String Quartet: 20.-28. juni

 

Signe Asmussen (sopran) & Erik Kaltoft (klaver) som pianist fra den 6.-15. september 2015.
 

Programmet og datoerne kan blive ændret.

 

 

Billede: Carion Blæserkvintet

 

 

DKI i Polen vil fylde luften med Carl Nielsens toner

 

Kraków Filmharmonikerne: 9. maj i Chamber Music Hall i Warszawa.
 

Program

Carl Nielsen - Aladdin, Suite for Orkester, Op.34,

Camille Saint-Saëns - Klaverkoncert nr. 5 i F dur, "Egypteren," Op.103

Nikolay Andreyevich Rimsky-Korsakov - Scheherazade, Symfonisk suite, Op.35.

Michal Dworzynski kan opleves som dirigent.

 

Der er planlagt endnu flere arrangementer, koncerter og udstillinger i anledningen af Carl Nielsens jubilæum, og denne side vil løbende blive opdateret med de aktuelle arrangements.

 

 

Billede: Den Danske Strygekvartet

 

Der spilles op for Carl Nielsen i de baltiske lande

 

Lithuanian State Symphony Orchestra: den 5. juni 2015 (tv-transmission). Koncerten vil også blive vist på dansk fjernsyn. Dagen vil desuden blive fejret med visningen af filmen My Childhood fra 1994 på litauisk fjernsyn.

 

DKI i Riga planlægger flere arrangementer, udstillinger og koncerter i anledningen af Carl Nielsens jubilæum, og denne side vil løbende blive opdateret med de aktuelle arrangementer.

 

Billede: Lithuanian State Symphony Orchestra

 

 

Lær Carl Nielsen bedre at kende og læs mere om jubilæet på den officielle hjemmeside

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt 

dankultur@dankultur.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carl Nielsen podcast