Musik

Året rundt har Det Danske Kulturinstituts afdelinger musik på programmet, og her når vi hele spektret af kunstmusik igennem: Klassisk musik, jazz, elektronisk musik, lydkunst og meget mere.

 

Instituttet arbejder på at fremme arrangementer og koncerter med såvel danske kunstnere og ensembler som med lokale musikere, der hvor vi geografisk har til huse. Vi gennemfører musikalske projekter med lokale partnere og plejer et godt netværkssamarbejde med udenlandske og danske musikorganisationer som fx SNYK, ROSA (Dansk Rocksamråd), Jazz Danmark og MXD (Music Export Denmark).
 

På den måde kan vi være med til at præsentere den brede vifte af tonekunsten i skolekoncerter, gennem turnéer, på tv-transmissioner, i kirker og i koncertsale – med nogle af de ypperste danske og udenlandske kunstnere, unge som garvede, i spidsen.

 

 

 

I ANLEDNING AF KOMPONISTEN CARL NIELSENS 150 ÅRS JUBILÆUM I 2015 VIL DET DANSKE KULTURINSTITUT ARRANGERE EN RÆKKE KONCERTER OG EVENTS FRA SLUTNINGEN AF 2014


”Den 9. juni 1865 havde min mor en slem, men vel også en lykkelig dag. Mine forældre boede i et lille bondehus midt på en mark i Nørre-Lyndelse sogn på Fyn. Den nærmeste omegn hedder Sortelung. Min mor var ene hjemme med nogle af de mindre børn, da hun skulle føde mig. Det var meget strengt, og hun gik udenfor huset, tog omkring et træ og bankede sit hoved mod stammen. Jeg tror derfor, hun må have glad og lettet, da jeg endelig kom til verden.”

Sådan beskrev den danske komponist Carl Nielsen med knastør humor sin egen fødsel for snart 150 år siden, som i år fejres verden over med både koncerter, plade- og bogudgivelser, udstillinger m.m. Også Det Danske Kulturinstitut har i samarbejde med orkestre og kunstnere udviklet en række internationale Carl Nielsen-koncerter og -masterclasses. Læs mere her.

Carl Nielsen Podcast
DKI har i samarbejde med DR P2 lavet en engelsk version af P2s podcast om Carl Nielsen. Du kan downloade den på siden her.

 

Carl Nielsen nyhedsbrev

Læs vores særnummer om DKIs fejring af Carl Nielsen 150 år her.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Skolekoncerter i Kina med multikunstneren Thomas Sandberg

Juni 2015

 

Multikunstneren Thomas Sandberg er vendt hjem fra sin turné i Kina, hvor han havde et stort program med otte koncerter for kinesiske skolebørn i fire forskellige byer: Beijing, Guangzhou, Xian og Shantou. Interessen fra kinesisk side var så stor, at Sandberg sprængte sine rammer for publikumtal til koncerten, og ene mand med et par trommestikker optrådte for 1.500 børn på én gang.

Turnéen var arrangeret af Levende Musik i Skolen (LMS) i samarbejde med Kulturministeriet og Det Danske Kulturinstitut i Kina som en del af den danske kultursatsning i Kina. Efter positive tilbagemeldinger på de to danske bands Phønix og Body Rhythm Factory, som var afsted i efteråret 2014, faldt valget på multikunstneren Thomas Sandberg, hvis kreative koncerter har skabt stor begejstring blandt danske skolebørn.

"MUSIK ER ET UNIVERSELT SPROG"
LMS har interviewet Thomas Sandberg om hans oplevelser, og hvor stor forskel der egentlig er på at spille for danske og kinesiske børn?
Jeg havde nok en forestilling om at improvisation var en fremmed ting i Kina, men både elever og lærere var meget åbne og interesserede i min måde at arbejde på, og jeg kunne mærke, at koncerten gav dem nye oplevelser og flyttede noget for dem, fortæller Thomas Sandberg. Læs hele interviewet her.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

  

Danske jazzbands, Djs og lydkunstnere indtager musikscenen i Brasilien

November 2014

 

Ny runde af musikfremstødet Dinâmica Dinamarquesa

Savassi Festival, Jazz Ahead, Multiplicidade og Green Sunset er store musikevents for jazz og elektronisk musik i Brasilien og altid med de bedste internationale navne på programmet. Deriblandt også danske bands som Phronesis, Astro Buddha Agogo og DJ Taragana Pyjarama, som i år er nogle af de kunstnere, der er udvalgt til musikprojektet Dinâmica Dinamarquesa.


Senere på efteråret vil Thomas Knak, Kenneth Bager, Who made Who, When saints go machine, Lilibeth Cuenca Rasmussen og Jacob Kirkegaard indtage scenen i Brasilien.
Dinâmica Dinamarquesa projektet skal præsentere danske kunstnere inden for jazz, elektronisk musik og lydkunst for et bredt publikum i Brasilien. Formålet med projektet er at skabe relationer mellem kunstnere fra de to lande, som kan bære frugt til et videre og langsigtet samarbejde.


Danske musikere viser deres originalitet internationalt
Et stigende antal jazzmusikere og kunstnere fra den elektroniske musik- og lydkunstscene i Danmark viser deres kreativitet og originalitet internationalt. Flere bands optræder regelmæssigt i Europa, Asien, og det samme sker nu i Sydamerika. Sangere som Medina, Aura og Ida Corr er allerede meget vellykkede i USA, Storbritannien og Tyskland. Kunstnere som Trentemøller, Efterklang og guitarist Jakob Bro rejser rundt i verden og producerer musik af højeste kvalitet.

 

For at bane vejen ind på den brasilianske musikscene blev musikprojektet Dinâmica Dinamarquesa skabt i 2012 ud af et samarbejde mellem Det Danske Kulturinstitut i Brasilien og Rasmus Schack med deltagelse af musikorganisationerne Music Export Danmark (MXD) og JazzDanmark. I 2014 er fokus nu bredt ud til også at omfatte lydkunstnere og samarbejde mellem kunstnere fra forskellige lande. Med dette nye fokus er SNYK, som repræsenterer lydkunst og den eksperimenterende musikscene i Danmark, kommet ind i projektet.


Kunstneriske samarbejder og workshop forløb
Det særlige ’touch’ ved Dinâmica Dinamarquesa projektet ligger i et stærkt lokalt netværk forankret gennem musiker og projektleder Anders Hentze, som står for koncertturnéer og workshops i Brasilien.

 

Det tætte samarbejde med Det Danske Kulturinstitut i Rio de Janeiro gør det muligt at lave et stærkt, samlet fremstød på tværs af genrer og kunstarter. For JazzDanmark, ROSA og SNYK betyder den stærke lokale forankring at projektet giver en unik mulig for at etablere et langsigtet fokus på dansk musik i Brasilien.” Siger Thorbjørn Tønder Hansen, Leder af SNYK.

 

De danske musikere spiller ikke udelukkende egne koncerter, men kan også indgå i et tæt samarbejde med brasilianske musikere eller producenter, hvor de sammen udvikler musikken til koncerterne. Derudover giver kunstnerne workshops for unge studerende eksempelvis på musikkonservatoriet i Rio de Janeiro eller på musikskoler i favelaerne.

 

I Brasilien er de vigtigste partnere for Dinâmica Dinamarquesa i 2014 det store kulturcenter i Sao Paulo 'Centro Cultural São Paulo', kuratoren Batman Zavareze, som er grundlægger af festivalen Multiplicidade i Rio de Janeiro og Savassi Festival i Belo Horizonte, samt producenten Marcos Guzman, som er pioner inden for elektroniske events i Brasilien, og især er kendt for eventet Green Sunset i São Paulo.

Valget af danske kunstnere er sket i et samarbejde med Batman Zavarese, Marco Guzman og Bruno Goghler, ejeren af Savassi Festival.

 

En af de kunstnere, som har fortsat samarbejdet med brasilianske musikere, er Jakob Bro, som med sin trio var udvalgt til at spille koncerter ifm. Dinâmica Dinamarquesa i 2013. Samarbejdet dengang med den brasilianske DJ Anderson Noise og gode kontakter til promotere har skabt fundamentet for koncertturnéen for trioen i Brasilien i år.


For yderligere informationer kontakt: Institutleder Maibrit Thomsen, Det Danske Kulturinstitut i Brasilien: mai@dinacultura.org 

 

Du kan følge projektet og koncertprogrammet på www.dinadina.net

 

Udover økonomisk støtte fra SNYK, JazzDanmark og MXD er Dinâmica Dinamarquesa
finansieret af Statens Kunstfond. I Brasilien af Savassi Festival, Multiplicidade, Green Sunset, Jazz Ahead og Centro Cultural São Paulo.

 

Læs mere om Dinâmica Dinamarquesa.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

 

Alo Wala koncert på den internationale musikfestival EtnoMechanica i Skt. Petersborg

 

Da ALO WALA gik på scenen kl. 1 lørdag nat d. 13. september på EtnoMechanica i Sergey Kuryohin Modern Art Center, var det ventende publikum varmet op, og dansegulvet eksploderede til de eksotiske basrytmer. Jublen fra det beat-hungrende publikum ville ingen ende tage, og ALO WALAs pulserende rytmer gik rent ind hos de russiske festivaldeltagere.

 

Den internationale musikfestival EtnoMechanica blev afholdt i weekenden d. 12-13. september 2014 i Sergey Kuryohin Modern Art Center, Skt. Petersborg. Festivalen åbnede i 2008 og er nu en årlig, signifikant begivenhed i Skt. Petersborgs kulturliv.


På festivalen kunne man i år opleve kunstnere fra bl.a. Rusland, Portugal og Frankrig. Fra Danmark kom ALO WALA sammen med den norsk/danske DJ Copyflex.

 

 

 

Formålet med EthnoMechanica er at introducere det russiske publikum for musik fra hele verden og byde på alt fra klezmer, ungarsk strubesang, balkan beat, uzbek pop og ukrainsk folk til afrikanske rytmer og elektroniske vibes.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------  

 

PETROJAZZ – DANSKE RYTMER PÅ RUSSISK JAZZFESTIVAL


DANSKE MADS VINDING TRIO REPRÆSENTEREDE I ÅR DANMARK VED DEN DYNAMISKE JAZZFESTIVAL PETROJAZZ I SKT. PETERSBORG. 

Festivalen Petrojazz blev i 2014 afholdt for tiende gang og for første gang nogensinde var indgangen gratis. Dette resulterede i endnu større publikumdeltagelse end tidligere og over 20.000 mennesker nød musikken begge festivalens dage.

Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg havde inviteret Mads Vinding Trio, der begge dage gav koncerter for et veloplagt og stort publikum. Mads Vinding Trio er med sine originale jazzkompositioner og lyriske interplay en velrenomeret trio med den prisvindende bassist Mads Vinding i front. Mads Vinding skulle være ledsaget af jazzsangerinde Margrthe Grarup og pianist Carsten Dahl, men grundet sygdom måtte Carsten Dahl to dage før festivalen melde afbud. Heldigvis kunne den russiske pianist Vladimir Shafranov træde til i stedet for. Han blev fløjet ind fra Finland, hvor han i øjeblikket er bosat og kunne akkompagnere Mads Vinding og Margrethe Grarup ved de to koncerter. 

Se mere på www.petrojazz.com